BISKÖTAREN



ALDRIG att jag som ny biodlare kunde ana glädjen av samvaron med bin. Min passion för bin väcktes hos föreningen Lunds Biodlare 2012 och fördjupades vid en paviljong för bin i Flädie samma sommar. Ganska snart valde jag att satsa på biodlingen.


DEN stora flytten 2014 gick till Gotland och öns unika fauna blev 180 bisamhällen rikare. Jag odlade bin konventionellt (traditionellt) med beredningslokal för större honungsproduktion och levererade honung på tank till uppköpare.


UNDER säsongen 2016 började jag reflektera kring de ingrepp jag gjorde hos bina och ville lära mig mer om deras naturliga beteende och behov. Jag upptäckte en mängd intressant utländsk forskning och litteratur och knöt värdefulla kontakter i nya sammanhang. Första steget i min omställning var att skörda endast en mindre mängd honung och låta kvarstående täcka binas vinterbehov.


UNDER senare år har jag varit Warrébiodlare, ett alternativt sätt att sköta bin på - med sina för- och nackdelar som alla kupsystem och skötselmetoder. 


MIN verksamhet har förändrats mycket sedan starten 2012 och så även jag som biodlare. Med erfarenhet från både storskalig och s.k. naturlig biodling  består min biskötsel idag av väl valda inslag från båda alternativen. 


I min biskötsel strävar jag efter att så långt det är möjligt i en biskötares vård, tillmötesgå binas naturliga beteende och behov och samtidigt skörda honung med omsorg. En skör balansgång mellan respekt och intrång, där varje handling görs under övervägande för binas väl. 


/ Viveca Nilsenius